आज : गते

ताजा शिर्षकहरु

चर्चित शिर्षकहरु

मोबाइल अरुलाई दिनु वा बेच्नुअघि अपनाउनुहोस यी सावधानी, नत्र आफैंलाई हुन्छ हानी

प्रकाशित
1.2K
SHARES

कुनै पनि पुरानो मोबाइल फ्याक्नु भन्दा सेकेन्ड ह्यान्डमा बेच्नु नै फाइदा हुन्छ । यसले तपाइलाई लाभ त गराउँछ नै साथै फष्ट ह्यान्ड किन्ने क्षमता नभएकालाई पनि राहत पुर्याउँछ । तसर्थ कुनै पनि मोवाइल फ्याक्नु भन्दा केहि पैसा लिएर बेच्नु नै उत्तम हुन्छ । तर मोवाइल बेच्दा मानिसहरु मात्र सिमकार्ड र मेमोरी कार्ड निकालेर बेच्न गर्दछन् । यसो गर्दा मोवाइल बेच्नेलाई नै उल्टै खतरा हुनसक्छ ।

अर्थात मोवाइलमा भएका अन्य गोप्य तथा महत्वपुर्ण ब्यक्तिगत विवरण गुम्ने खतरा उच्च हुन्छ । यस्तोमा पुरानो मोवाइल बेच्नुअघि यि १० कुरामा ध्यान पुर्याउनु आवश्यक हुने गर्दछ ।

१. मोवाइल बेच्दा मोबाइलमा लग इन भएका हरेक आइडीहरु लग आउट गर्नुपर्दछ । लगआउट नगरी मोबाइल बेचेमा व्यक्तिगत डाटाहरु अरुको हातमा पुग्न सक्छ ।

२. आफ्नो मोबाइलमा लगइन भएको सबै सामाजिक संजालहरु फेसबुक, ट्विटर, इन्स्टाग्राम वा ट्विटरका एपहरु पनि लगआउट गर्नु पर्दछ ।३. लगआउट मात्र होइन मोबाइलको सेटिङको फ्याक्ट्री रिसेट गरेर नै आफुलाई सुरक्षीत राख्नुपर्दछ । यसो गर्नाले मोबाइलमा बाँकी भएका डाटाहरु पनि डिलिट हुने गर्दछन् ।

४. कतिपयले मोबाइलमा बैंक तथा अन्य अफिसियल कुराहरु राखेका हुन्छन् । यस्ता व्यक्तिगत तथा गोप्य विवरण पनि मोबाइलमा राख्नु हुदैन । ५. मोबाइलको फ्याक्ट्रि रिसेट गर्दा सावधान हुन जरुरी छ किनभने सिसेट भएपछि त्यस अघिको कुनै पनि डाटा पाइदैन । यो सबै गुमेर जाने गर्दछ ।

६. मोबाइल बेच्नु पूर्व आफ्ना सबै डाटाहरु कुनै सुरक्षत स्थानमा सारेर राख्नुपर्छ । यस्तोमा कपी भन्दा पनि मुभ वा कट गरेर लानु नै उपयुक्त हुन्छ ।

७. प्राय अहिले सबैको मोबाइलमा जिमेल लगइन हुन्छ । त्यसैले मोबाइल बेच्नु पूर्व जिमेल खाता पनि लगआउट गर्नुपर्छ ।
८. मोबाइलको ब्राउजरमा तपाईको मोबाइलमा सेभ भएका पासवर्डहरु बाँकी हुन सक्छन् । त्यसैले मोबाइलको ब्राउजरको प्रोफाइलमा गएर सेभ पासवर्ड अप्सनबाट त्यसलाई पनि डिलिट गर्नु पर्छ ।

९. तपाइले चलाउँदा गुगल वा युट्युब लगायतमा हेरेको लिंक वा भिडियो पनि हिस्टोरीमा रहने गर्दछ । यस्तोमा सबैलाई अल क्लियर वा डिलिट गर्नु पर्दछ ।

१०. मोवाइलबाट सबै कुरा डिलिट गरेर पनि हामी मोवाइल बेच्नु अघिसम्म एउटा सिम हालेर चलाउने गर्दछौ । यस्तोमा तपाइले कल गरेको लिष्ट त्यहि मोवाइलमा रहने गर्दछ । यसलाई पनि अनिवार्य डिलिट गर्नुहोला ।

प्रतिक्रिया